Industri ternakan kambing di negeri Kedah ini masih
belum dilakukan dengan komersil lagi. Ini mungkin disebabkan oleh tanggapan
masyarakat bahawa pemelihara kambing perlukan keserasian dengan kambing untuk
membolehkan kambing hidup dengan baik. Memandangkan permintaan terhadap daging
kambing yang meningkat terutama semasa musim perayaan serta keperluan untuk
ibadah akikah maka satu projek ternakan kambing integrasi ladang kelapa sawit
dan dusun dirancang dan telahpun dilaksanakan secara kecil-kecilan di satu
kawasan pinggir Felda Lubuk Merbau sejak Julai 2012 lagi.
Daging kambing yang mempunyai pasaran yang
tersendiri serta mempunyai nilai khasiat yang tinggi boleh dikomersialkan
dengan perancangan serta strategi pemasaran yang berkesan. Kemampuan projek ini
berdayamaju bergantung kepada strategi pemasaran serta kemampuan menguruskan
kos operasi dengan effesien. Kertas kerja ini menerangkan konsep asas projek
serta pelan pemasaran yang boleh digunakan bagi mencapai matlamat iaitu berjaya
mencapai keuntungan pada tahun kedua projek dilaksanakan. Ianya disediakan
berdasarkan pengalaman serta tunjukajar yang diberikan oleh pelbagai pihak
termasuk dari Pengurusan Felda Lubuk Merbau, Pertubuhan Peladang Kawasan
(Naka), Jabatan Perkhidmatan Haiwan serta rakan peternak semua.
MATLAMAT
Ke arah
pembentukan kumpulan generasi muda yang mempunyai semangat dan daya juang yang
tinggi demi memartabatkan ekonomi diri dan keluarga melalui bidang industri
asas tani. Projek ini juga merupakan kesinambungan dari kejayaan
penternak-penternak lembu yang sedia ada. Projek ini juga di jangka mampu menjadikan
Felda Lubuk Merbau sebagai antara penyumbang kepada pengeluaran bekalan daging ternakan
untuk keperluan pasaran di Malaysia.
OBJEKTIF
Projek ini di jangka dapat:
- Menambahkan lagi kelompok penternak lembu/kambing di dalam kawasan Felda Lubuk Merbau.
- Meningkatkan pengeluaran bekalan daging lembu/kambing untuk memenuhi keperluan pasaran.
- Membentuk rangkaian penternak sehingga mampu mengimbangi keperluan pasaran semasa.
- Meningkatkan nilai komersil dan mampu meneroka pasaran luar dalam bentuk daging segar ataupun sejuk beku (Frozen).
- Mengukuhkan Pasukan Kawalan Kecurian di kalangan penternak-penternak seterusnya mampu mengurangkan risiko kecurian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan